Вітамін D — це один з найважливіших елементів для здоров'я, який впливає на міцність кісток, роботу імунної та нервової систем, а також обмін речовин. Але є плутанина між поняттям «вітамін D» і його різновидом — D3. У статті розбираємося, чим вони відрізняються, яка форма краще засвоюється і як правильно обрати вітаміни D3 для регулярного прийому.

У чому різниця між вітаміном D і D3: що важливо знати

Що таке вітамін D

Це група жиророзчинних вітамінів, які регулюють рівень кальцію та фосфору в організмі. Вони необхідні для зміцнення кісток, нормальної роботи серця, імунної та нервової систем.

Є кілька форм вітаміну D, але основні — це D2 (ергокальциферол) і D3 (холекальциферол). D2 потрапляє в організм із рослинних продуктів і грибів, а D3 синтезується у шкірі під впливом сонця та міститься у продуктах тваринного походження. Під вітаміном D найчастіше мають на увазі обидві форми — D2 і D3.

Що таке вітамін D3

D3 (холекальциферол) — це природна форма вітаміну D, яку організм людини виробляє під дією сонячних променів. Також він міститься у продуктах тваринного походження.

Головні джерела D3, окрім ультрафіолету, — жирна риба (лосось, скумбрія, тунець), риб'ячий жир, печінка тріски, курячі яйця (жовток). Також у продажу є вітамін D3 у капсулах, у різних дозуваннях — від 500 до 50 000 МО і більше.

вітамін D

Що краще: D2 чи D3

Форма D3 ефективніша, ніж D2: вона краще засвоюється, довше зберігається в організмі та швидше підвищує рівень вітаміну D у крові, перетворюючись в активну форму — кальцитріол. Тому при виборі добавок лікарі найчастіше рекомендують саме D3.

Як правильно приймати вітамін D3

Щоб отримати достатню кількість елемента, важливо враховувати кілька факторів:

  1. Добові норми споживання. Дітям до року рекомендується 400–600 МО, дітям від 1 до 18 років — 600–1000 МО, дорослим до 70 років — 600–1000 МО, людям старше 70 років — 800 МО. При вираженому дефіциті лікар може призначити вищі дозування.
  2. Прийом разом із жирами. Елемент краще засвоюється, якщо приймати його з горіхами, рибою, оліями чи молочними продуктами.
  3. Рівень сонячної активності. Влітку організм зазвичай здатний виробляти достатню кількість елемента самостійно, але взимку рекомендується приймати добавку.

Важливо не допускати передозування. Надмірне споживання може призвести до надлишку кальцію у крові, що негативно позначається на нирках, серці та судинах.

Кому особливо важливий цей мікронутрієнт

Деякі групи людей частіше страждають від дефіциту:

  • люди старше 50 років, у яких знижується здатність шкіри синтезувати необхідний вітамін;
  • вагітні та жінки, що годують груддю — їм потрібно 800–1200 МО;
  • люди, які рідко бувають на сонці.

Люди з різними захворюваннями кишечника також схильні до дефіциту, оскільки порушення всмоктування жирів можуть погіршувати засвоєння.