Багато дітей досить вибагливі в їжі. Іноді неприйняття певних продуктів і страв переходить із дитинства в доросле життя, завдаючи людині чимало труднощів. Щоб цього уникнути, важливо з раннього віку прищеплювати вміння позитивно сприймати різні смаки та пробувати незнайомі страви. Найефективніший спосіб – зробити раціон дитини максимально різноманітним. При цьому важливо зберегти ситність, поживну цінність і збалансованість меню. Ось кілька ідей, які допоможуть досягти бажаного результату. Раціон дитини

Способи приготування

Будь-який продукт можна готувати різними способами. Якщо дитина погано їсть пюре або тушковані овочі, моркву, буряк, кабачки варто нарізати тонкими слайсами та підсушити в духовці. Вийдуть цікаві овочеві чипси. Іншим хорошим варіантом стануть фреші та смузі. Деякі діти неохоче вживають фрукти та ягоди, а іноді взагалі відмовляються від них. У цьому випадку доцільно купити дитячі снеки з цих продуктів. Часто до них додають злаки – так їжа стає ще більш корисною та ситною. М'ясо і рибу можна варити, тушкувати, запікати, ліпити котлети або тефтелі, використовувати як начинку для борошняних виробів. З яєць – робити ніжний омлет або улюблену багатьма малюками яєчню-бовтанку.

Форма і колір

Яскраві кольори та їх поєднання – ваш надійний помічник у складанні різноманітного дитячого раціону. Можна комбінувати продукти різних відтінків на одній тарілці: наприклад, світлі макарони і куряче м'ясо, червоні помідори, зелені огірки, жовтий солодкий перець. Або запропонувати малюкові гру – протягом дня їсти продукти тільки одного кольору або страви, в яких є такі інгредієнти. Доведеться проявити фантазію, проте результат того вартий. Діти 3–5 років звертають увагу на форму і консистенцію. Якщо вони їм не подобаються візуально, дитина може категорично відмовитися їсти страву. Тому замість каші-розмазні краще чергувати рідку та розсипчасту, а замість перших страв з крупно порізаними овочами запропонувати суп-пюре в один день і прозорий бульйон з макаронами і шматочками курки – в інший. Форма – результат вашої кулінарної креативності. Міні-шашлик із шматочків фруктів та овочів, фігурна випічка, пельмені незвичайної форми, прикрашені веселими малюнками оладки, сирники, омлети, бутерброди вдало урізноманітнять дитячий раціон. Можна замовити в онлайн-маркеті Maudau фігурні макарони або сухі сніданки – малюки їдять їх із особливим апетитом.

Кожен день – новий продукт

Якщо дитина загалом готова пробувати нове, такий підхід може спрацювати у формі гри. Додавайте щодня один незнайомий корисний продукт – овоч, фрукт, ягоду, молочний, м'ясний, рибний виріб, новий вид горіха. У більш складних випадках нові продукти краще додавати до звичної їжі. Для такої техніки добре підходять багатокомпонентні страви – супи, салати, борошняні вироби з рубаними начинками або фаршем. Поступово дитина звикне до нового смаку, сама того не помітивши.